 |
اخبار > نشست خبری نهمین دوره جشنواره برگزار شد + متن کامل نشست |
 |
نسخه چاپي ارسال به دوست
شماره خبر : ٣٩٦٤١٧ تاريخ درج خبر : سه شنبه ٥ دی ١٣٩٦ ساعت درج خبر : ١٤:٠٣
با حضور رئیس شورای سیاستگذاری و دبیر جشنواره
نشست خبری نهمین دوره جشنواره برگزار شد + متن کامل نشست
نشست خبری نهمین جشنواره علامه حلی(ره) پیش از ظهر امروز سهشنبه ـ پنجم دیماه ـ در مرکز مدیریت حوزههای علمیه برگزار شد.
در ابتدای این نشست خبری معاون پژوهش حوزههای علمیه اظهار داشت: نهمین جشنواره علامه حلی روزبهروز، بالندهتر و عمیقتر جلو میرود و نمادی از فعالیتهای پژوهشی طلاب جوان در یک سال گذشته است.
حجتالاسلام والمسلمین سید حسین میرمعزی ادامه داد: جشنواره علامه حلی محصول تحقیقات پژوهشی حوزه است و برنامههای پژوهشی حوزه سال به سال بیشتر و گستردهتر میشود و طلاب در سطوح مختلف در این جشنواره شرکت میکنند.
معاون پژوهش حوزههای علمیه در تشریح گزارشی از برگزاری این جشنواره گفت: در جشنواره علامه حلی(ره) شاهد گسترش روز افزون آثار هستیم. در دوره اول در سال 1387 ، تعداد 2249 اثر از کل کشور شرکت کردند و امروز در نهمین جشنواره 25278 اثر از کل کشور دریافت شده و این نشاندهنده رشد بالای آثار شرکتکننده است.
وی درباره فعالیتهای معاونت پژوهش حوزههای علمیه گفت: معاونت پژوهش در سطوح یک، دو، سه و چهار و در سطح خارج برنامههای متعددی در عرصه پژوهش دارد. در سطح یک، چهار واحد آموزشی 64 ساعته در رابطه با روش پژوهش تدریس میشود. از پایه سه به بعد در هر نیم سال تحصیلی طلبه باید از یک درس مقالهای ارائه دهد و در پایه ششم تحقیقات پایانی داشته باشد. در سطح دو و سه 5 نمره تشویقی برای امتحانات شفاهی افزوده شده است. یعنی طلبه با ارائه مقاله، 5 نمره به امتحان شفاهیاش اضافه میگردد.
حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی ادامه داد: طرح کارنامه پژوهشی طلاب از ابتدای سال 97 اجرا خواهد شد و در این طرح فعالیت های پژوهشی طلاب ثبت خواهد شد و این در مسیر تحصیلی طلاب تأثیرگذار است. همچنین بدنبال نظام آموزش پژوهش محور هستیم حوزه ها پس از انقلاب از پژوهش محوری فاصله گرفته اند و باید به این سنت قدیمی برگردیم. اساتید نیز در سامانه ای پژوهش های خود را ثبت خواهند کرد.
حجتالاسلام والمسلمین جواد اسماعیلنیا، دبیر جشنواره علامه حلی(ره) نیز در بخش دیگری از این نشست اظهار داشت: مراسم اختتامیه جشنواره علامه حلی روز پنجشنبه این هفته با حضور علما و طلاب جوان و با سخنرانی مدیر حوزههای علمیه برادران و خواهران برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: جشنواره علامه حلی در ارتباط با کلیت حوزههای علمیه است و همچنین آثاری از کشورهای دیگر به دبیرخانه ارسال شده است. در مجموع 25278 اثر در این دوره دریافت کردیم که از این تعداد 14096 از برادران طلبه و 11182 اثر از طلاب خواهر میباشد و موضوعات ویژه نهمین جشنواره علامه حلی «بایستههای حوزه انقلابی» و «مهدویت ؛ فرصتها و آسیبها» بود.
دبیر جشنواره علامه حلی همچنین گفت: از نظر فراوانی آثار، استان خراسان با بیش از سه هزار اثر، قم با بیش از 2600 اثر، و پس از آن کرمان و تهران است. 19785 مقاله، 4700 پایاننامه و تحقیقات پایانی و 693 کتاب در گروههای علمی دهگانه جشنواره به دبیرخانه ارسال شد. از این مجموع 62 اثر برگزیده شدند و از این تعداد، بیشترین برگزیدگی از قم با 34 اثر و پس از آن تهران با 10 اثر است.
وی در پایان گفت: جشنواره دهم علامه حلی با موضوعات ویژه «نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم انسانی»، «الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت» و «قرآن و علوم اسلامی» خواهد بود.
گفتنی است مراسم پایانی نهمین جشنواره علامه حلی با سخنرانی آیتالله اعرافی، مدیر حوزههای علمیه، ساعت 9 صبح روز پنجشنبه هفتم دیماه در سالن قدس مجتمع آموزش عالی امام خمینی واقع در میدان جهاد برگزار خواهد بود.
متن کامل نشست خبری نهمین جشنواره علامه حلی(ره)
حجتالاسلام والمسلمین اسماعیلنیا: خوشآمد میگوییم به اصحاب رسانه که به نشست خبری اختتامیه نهمین جشنواره علامه حلی(ره) تشریف آوردهاند. اگر دوستان صلاح بدانند خدمت حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی، معاون محترم پژوهش حوزههای علمیه باشیم و فرمایشاتشان را بفرمایند اگر احیانا نیاز به تکملهای داشت بنده، اسماعیلنیا، دبیر جشنواره علامه حلی(ره)، در محضر اصحاب رسانه هستم.
حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی: تشکر میکنم از خبرنگارانی که در این جلسه حضور دارند. کلیتی در مورد جشنواره خدمت شما عرض میکنم و انشاءالله ریز مباحث را حجتالاسلام اسماعیلنیا در پرسش و پاسخها ارائه خواهند داد.
جشنواره علامه حلی(ره) حرکت مبارکی است که روز به روز بالندهتر، گستردهتر و عمیقتر رو به جلو میرود. این جشنواره نمادی از فعالیتهای پژوهشی طلاب جوان در یک سال گذشته است و بین طلاب جوان در مقالات، کتب، پایاننامهها و تحقیقات پایانی رقابت صورت میگیرد. قطعاً این جشنواره محصول تلاشهای پژوهشی است که در نظام پژوهشی حوزه صورت میگیرد. برنامههای پژوهشی در نظام حوزه سال به سال بیشتر، بهتر و گستردهتر ادامه مییابد و طلاب در سطوح مختلف به این جشنواره آثار خود را ارسال میکنند. به خاطر برنامهریزیهای صورتگرفته در حوزه در رابطه با پژوهش، در جشنواره علامه حلی شاهد گسترش روز افزون آثار هستیم به گونهای که طبق آمار در دوره اول جشنواره که در سال 1387 برگزار شد حدود 2249 اثر از کل کشور به دبیرخانه جشنواره ارسال شد ولی در نهمین جشنواره علامه حلی 25278 اثر از کل کشور به دست ما رسیده است. جشنواره از نظر کمی رشد بسیاری بالایی پیدا کرده و سالهای اخیر این رشد شتاب خوبی داشته است. به نظر میرسد فعالیتهای پژوهشی که در مدارس صورت گرفته تا حدودی موفق بوده است. البته ما به این رشد و نتایج راضی نیستیم و انتظار ما این است که انشاءالله با فعالیتهای بیشتر شاهد رشد چشمگیری در آثار ارائه شده به جشنواره باشیم.
معاونت پژوهش در برنامههای خود به صورت جدی به بحث پژوهش در سطوح یک و دو و سه حوزه و همچنین سطح چهار و دروس خارج اهتمام کرده و برنامههای متعددی داریم که برخی از برنامهها را عرض میکنم:
در سطح یک، چهار واحد آموزشی حدود 64 ساعت درسی در رابطه با روش و اصول پژوهش تدریس میشود. در سطح یک از پایه 3 به بعد در هر دوره در نیمسال تحصیلی طلبه باید از یک درس، مقالهای ارائه دهد و در پایه ششم تحقیقات پایانی وجود دارد. برای اینکه در سطح دو و سه انگیزه پژوهش بیشتر شود، پنج نمره تشویقی برای امتحانات شفاهی قرار داده شده است. یعنی طلابی که در امتحان شفاهی شرکت میکنند میتوانند با ارائه یک مقاله 5 نمره دریافت کنند و به نمرات امتحان شفاهیشان افزوده میشود و همینطور در مصاحبههای درس خارج این برنامه را داریم.
همکاران ما روی طرح برنامه منظمی برای سطح دو شبیه برنامه سطح یک کار میکنند. طرح کارنامه پژوهشی طلاب نوشته شده، در مسیر اجرا است و تا سال 1397 این طرح وارد سامانه جدید خواهد شد. در این طرح هر طلبهای وارد این سامانه میشود و فعالیتهای پژوهشی خود را به صورت کارنامه پژوهشی وارد میکند. پژوهشها ارزیابی میشود و امتیازاتی دارد که در مسیر تحصیل طلاب تأثیرگذار است.
در معاونت پژوهش طرح نظام آموزش پژوهشمحور در حال تدوین است و به نظر میرسد که تحول نظام آموزشی موجود به سمت نظام آموزش پژوهشمحور تحول بزرگ و اساسی است که باید در حوزه رخ دهد. روش آموزش پژوهشمحور در نظام آموزشی سنت سلف صالح ما جاری بوده و ما پس از انقلاب تا حدودی از این روش فاصله گرفتهایم و باید دوباره به همین نظام رجوع کنیم. این روش تدوین میشود، برنامهها، روشها و فرایندهای آن احصاء خواهد شد و به طرح نامدتی که باید در چند فاز اجرا شود، تبدیل خواهد شد تا نظام آموزش موجود به نظام آموزشی پژوهشمحور متحول گردد.
رتبهبندی پژوهشگران از طرحهای در دست اجراست و آئیننامه رتبهبندی تدوین شده و دستورالعمل اجرایی آن نوشته شده است. مقدمات اجرایی این طرح از قبیل ایجاد سامانه را فراهم میکنیم تا اساتید هم پژوهشهای خود را ثبت کنند و رتبهبندی شوند تا بر اساس رتبه، تعامل علمی صورت گیرد.
برنامههای دیگری در دست وجود دارد که شاید وقت اقتضا نکند اینها مهمترین بحثهایی بود که خدمت شما ارائه شد.
حجتالاسلام والمسلمین اسماعیلنیا: با عرض خیرمقدم مجدد و تشکر از توضیحات معاون محترم. نهمین دوره جشنواره علامه حلی(ره) مختص پژوهشهای جوان حوزه علمیه کشور، رو به پایان است و مراسم اختتامیه آن پنجشنبه هفتم دی ماه با حضور علما، فرهیختگان، پژوهشگران و طلاب جوان و با سخنرانی آیتالله اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور و حجتالاسلام والمسلمین جمشیدی، مدیر حوزههای علمیه خواهران برگزار خواهد شد.
جشنواره علامه حلی مربوط به کلیت حوزههای علمیه است. همه بخشهای حوزوی یعنی طلاب حوزه علمیه برادران، طلاب حوزه علمیه خواهران، حوزه علمیه خراسان، حوزه علمیه اصفهان، جامعة المصطفی، مراکز تخصصی حوزه، جامعة الزهرا و سفیران هدایت در این جشنواره شرکت میکنند. هیچ منعی برای شرکت طلاب خارجی وجود ندارند و ما امسال آثاری را از برخی طلاب خارجی از کشورهای افغانستان، پاکستان و عراق دریافت کردیم.
تعداد آثاری که امسال دریافت شد 25278 اثر بود که نسبت به هشتمین دوره یعنی سال قبل، حدود 65 درصد رشد کمی داشت. این میزان رشد، برای یک سال رشد قابلتوجهی است. از این تعداد 14096 از برادران و 11182 اثر از طلاب خواهر است.
هر ساله آثاری که در موضوعات علوم اسلامی در ده گروه علمی نوشته میشود ـ یعنی هر طلبهای با هر علاقهای اثری بنویسد که مربوط به یکی از گروههای علمی اسلامی باشد ـ را میپذیریم. اما سالانه بنا به درخواست و شناسایی نیازها و دغدغههای بزرگان حوزه از جمله مقام معظم رهبری، مراجع و مردم به عنوان موضوعات ویژه انتخاب میکنیم. موضوعات ویژه نهمین دوره جشنواره علامه حلی «بایستههای حوزه انقلابی» و «مهدویت؛ فرصتها و آسیبها» بود.
از نظر فراوانی اثر، استانهای رتبههای اول تا پنجم، عبارتند از: خراسان با سه هزار اثر، قم با دو هزار و ششصد اثر، اصفهان دو هزار و صد و هشتاد و شش اثر، کرمان هزار و نهصد و هفتاد و یک اثر و تهران هزار و ششصد و سی و شش اثر.
چهار قالب کتاب، پایاننامه سطح سه و چهار، تحقیق پایانی سطح دو و مقاله را میپذیریم.
از نظر فراوانی آثار، مقاله بیشترین اثر دریافتی بود و 19785 مقاله به دبیرخانه رسید. حدودا چهار هزار و هفتصد پایاننامه و تحقیق پایانی و ششصد و نود و سه کتاب به دست ما رسید.
در گروههای علمی، کلام، اخلاق و تربیت، فقه و حقوق اسلامی و پس از آن علوم انسانی مرتبط با حوزه دین به ترتیب بیشترین آثار ارسالی به دبیرخانه است.
بعد از فرایند ثبت اثر و ارزیابی اجمالی و ارزیابی اول، دوم و بعضا سوم، از مجموع آثار ارائه شده 62 اثر به عنوان برگزیده کشوری نهمین جشنواره علامه حلی برگزیده شد و صاحبان مقالات برتر در اختتامیه تجلیل و تقدیر خواهند شد. از جمع برگزیدگان، 37 برگزیده از برادران طلبه و 25 از برادران طلبه هستند. از بین 62 اثر برگزیده، 24 پایاننامه برتر، 15 تحقیق پایانی برتر، 13 مقاله برتر و 5 کتاب برتر انتخاب شدند.
از نظر استان، بیشترین برگزیدگی را استان قم با 34 نفر برگزیده داراست. یعنی به دلیل غنای علمی حوزه علمیه قم و برخورداری از اساتید و امکانات دیگر پژوهشی بیش از نصف برگزیدگان از استان قم هستند. در رتبه دوم استان تهران با ده نفر برگزیده، رتبه سوم استان اصفهان با شش نفر برگزیده، رتبه چهارم استان خراسان با سه نفر و رتبه پنجم استان فارس با دو نفر است.
مایه خوشحالی است که فعالیتهای معاونت پژوهش حوزه علمیه و گسترش امکانات، زیرساختها و برنامهها و طرحهایی که ارائه میشود، تمرکز را در استانهای برخوردار شکسته است و استانهای محروم و کمتر برخوردار هم صاحب امتیازات و برگزیدگی شدند. مثلا استان سیستان و بلوچستان امسال یک نفر برگزیده کشوری دارد. یا استانهای خوزستان، البرز سمنان، مازندران، مرکزی، همدان و یزد هرکدام یک نفر برگزیده کشوری دارند. انشاءالله این تلاشها مرضی رضای خدا و حجتش امام زمان(عج) باشد و بتوانیم آنگونه که باید و شاید در زمینه گسترش معارف اهلبیت(ع) تلاش کنیم.
آثار قابلتوجهی از طلاب جوان در زمینههای مختلف تفسیری، قرآنی، حدیثی، رجالی، فلسفه، کلام، فقه، اصول، ادبیات و علوم انسانی مرتبط با دین یعنی جامعهشناسی، روانشناسی و... به دست ما رسیده است و مترصد فرصتی بودیم که برگزیدهها و منتخبین آنها را به نشریات تخصصی معرفی کنیم.
تا پایان دیماه طلاب جوان زیر 31 میتوانند آثار پژوهشی خود را در قالبهای چهارگانه به دبیرخانه دهمین جشنواره علامه حلی بفرستند. باید از طریق سایت جشنواره ثبتنام کنند. موضوع ویژه امسال «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» ، «نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی» و «قرآن و علوم انسانی» است.
امیدواریم که سال به سال شاهد رشد کمی و کیفی آثار پژوهشی نوقلمان حوزههای علمیه و طلاب جوان باشیم.
ـ حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی: گفتنی است اختتامیه جشنواره علامه حلی پس از جشنوارههای استانی برگزار میشود. در استانها 26 جشنواره استانی برگزار کردیم. برگزیدگان استانی در رقابت کشوری قرار گرفتند و در اختتامیه نهمین جشنواره علامه حلی، کسانی که در این رقابت ممتاز بودند و بالا آمدند اعلام خواهند شد. یکی از موفقیتهای جشنواره این بوده که توانسته 26 جشنواره استانی را برگزار کند.
پرسش و پاسخ
ـ خبرنگار: این تعداد آثار، منتخبِ منتخبان استان است یا در مجموع 26 استان 25 هزار اثر به دبیرخانه رسیده است؟
ـ حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی: متعلق به طلاب حوزههای علمیه سراسر کشور است. یعنی در هر استانی به طور متوسط حدود هزار اثر به دست ما رسیده است. این تعداد خیلی زیاد است ؛ همایشهایی که در کشور برگزار میشود شرکتکنندگانش نهایتا 500 یا 400 اثر ارسال میکنند ولی رقم جشنواره علامه حلی رقم بسیار بالایی است.
ـ خبرنگار: یک نگرانی وجود دارد که باعث سرخوردگی و ناامیدی جوانان میشود و آن اینکه اثر آنان به مرحله پایانی نمیرسد و باعث میشود که در امر پژوهش و جشنواره تلاش نکند؛ چون تلاش آن دیده نشده است.
ـ حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی: این آثار در مرحله استانی تقدیر میشوند. برخی استانها سی و یا چهل نفر برگزیده دارند و از آنان در جشنوارههای استانی تقدیر میشود. در استانها هم جشنوارههای بزرگی برگزار میشود. امام جمعه، اساتید، فضلا و شخصیتها شرکت میکنند. در برخی استانها از سی یا چهل نفر تقدیر میشود ولی در جشنواره کشوری سختگیری میکنیم.
ـ خبرنگار: اینکه در جشنواره علامه حلی کتاب هم قبول میکنید با کتاب سال حوزه همپوشانی ندارد؟
ـ حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی: در جشنواره هشتم شرط سنی 31 سال بود و در جشنواره نهم به صورت آزمایشی افزایش دادند و شرط سنی را چهل سال قرار دادند. این موجب شد تا پایاننامههای سطح چهار و کتابها با کتاب سال حوزه تداخل زیادی پیدا کند. چون در کتاب سال حوزه، هم کتاب و هم پایاننامههای سطح چهار شرکت میکنند. بررسیهای مختلفی شد که این کار درست نیست و شورای سیاستگذاری دوباره سن را به همان 31 سال برگرداند تا با اهداف جشنواره که تشویق نوقلمان است بیشتر سازگار باشد و با کتاب سال حوزه تداخل نکند. البته کتابهایی که در این سنین نوشته میشود خیلی نادر به رقابتهای کتاب سال راه پیدا میکند. در این حد ممکن است خیلی نادر تداخل ایجاد شود. طبق آمار ما در جشنواره کتاب سال یک اثر بالا آمده و جزء برگزیدگان شده است.
ـ خبرنگار: پژوهشهای حوزوی چقدر ناظر به نیازهای جامعه است؟ حوزه مراکز تخصصی مختلفی دارد. آیا برنامهای وجود دارد که در سطوح مختلف به طلاب آموزش داده شود تا در پژوهش به نیازهای مختلف جامعه مثل نیازهای اجتماعی و فرهنگی جامعه بپردازند؟
ـ حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی: پژوهشهای حوزه در رابطه با نیازها و مسائل نظام و جامعه کافی نیست نه اینکه در این راستا نباشد. در حوزه تعداد زیادی پژوهش در راستای نیازهای جامعه و نظام صورت میگیرد و آثارش را هم میبینیم ولی اینکه کافی نیست و اینکه باید بیشتر شود این درست است. این در رابطه با پژوهشهای بالفعل و پژوهشهای اساتید و پژوهشگران ماست.
جشنواره علامه حلی، جشنواره پژوهشهای نوقلمان است و بیشتر حالت تمرینِ پژوهش را دارد. مخصوصا در سطح یک و سطح دو که طلبه ادبیات و صرف، نحو، منطق و مبادی را میخواند یا سطح دو که با فقه و اصول آشنا میشود نباید انتظار داشته باشیم که طلبهها در این سطوح پژوهشهایی ارائه دهند تا رفع نیازهای جامعه و نظام باشند. بله، در سطوح بالاتر در سطح سه و چهار این چنین توقعی را کمکم باید داشته باشیم. به همین منظور در هر دوره جشنواره، بخش ویژهای داریم. در بخش ویژه، موضوعاتی که مورد نیاز جامعه و نظام است اعلام و پس از دریافت آثار از جهت علمی بررسی میشود. در جشنواره دهم سه موضوع اعلام کردیم. بحث نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی و الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت است. هر دو از بحثهای مهم و ضروری جامعه و نظام است و موضوع سوم بحث قرآن و علوم انسانی است. حضرت آقا فرموند که علوم انسانی باید بر اساس قرآن تدوین شود. این سه، بحثهای بسیار مهمی هستند. اینها را در بخش ویژه اعلام کردیم. امتیازات بخش ویژه به طلاب ما انگیزه میدهد تا در این بخش مشغول پژوهش و تولید مقاله شوند.
ـ خبرنگار: آیا از پایاننامهها و صاحبان مقالات برتر حمایت میشود؟
ـ حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی: برگزیدگان جشنواره علاوه بر اینکه تشویق میشوند، برگزیدگی در جشنواره علامه حلی به عنوان یک امتیاز برای نخبه و استعداد برتر محسوب شدن آنها است. در حوزه، مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر داریم و یکی از عناصر تعیینکنندهای که در تشخیص اینکه یک طلبه استعداد برتر است، برگزیدگی او در جشنواره علامه حلی است. این برگزیدگی خود به خود در آینده تحصیلی طلبه تأثیرگذار است به لحاظ اینکه در مرکز نخبگان حمایتهای ویژهای از استعدادهای برتر میشود و مؤثر است.
ـ خبرنگار: یک دستهبندی از افراد برگزیده از کشورهای دیگر ارائه دهید.
ـ حجتالاسلام والمسلمین اسماعیلنیا: بنای ما بر این است که هیچگونه مصلحتاندیشی در نتایج ارزیابیها نداشته باشیم به همین خاطر اصلا نگاه نمیکنیم که صاحب اثر کیست، از کجاست، جنسیتش چیست، از کدام استان است و ایرانی یا غیر ایرانی است. به همین خاطر سال گذشته دو یا سه برگزیده خارج از کشور داشتیم ولی امسال هیچ برگزیدهای از طلبههای خارج از کشور نداریم. از این جهت مایه ناراحتی است و چون برنامه علمی و پژوهشی است و ما هم طبق معیارهای علمی و ارزشهای پژوهشی اثر را نگاه میکنیم. امسال برگزیده از طلاب خارجی نداریم ولی در سالهای گذشته داشتیم.
ـ خبرنگار: پیشنهادی دارم و آن اینکه میتوانید برای طلاب خارجی در جشنواره علامه حلی بخش ویژهای را در نظر بگیرید.
ـ حجتالاسلام والمسلمین اسماعیلنیا: در کلیت حوزه علمیه این برنامه را داریم. در جامعة المصطفی جشنواره شیخ طوسی ویژه طلاب خارج از کشور است. اما اینکه ما در جشنواره علامه حلی بخشی را به آنان اختصاص دهیم پیشنهاد خوبی است و یکی از برنامههای من این است که زمینههای حضور هرچه بیشتر طلاب خارجی را فراهم کنیم. ما از این ظرفیت به خوبی استفاده نکردیم و لذا آمار شرکتکنندهها برای ما راضیکننده نیست. انشاءالله یکی از پیشنهادهای خوب همین است که شما فرمودید و طرح اضافه کردن بخش ویژه و بینالملل را به جشنواره در شورای سیاستگذاری طرح خواهیم کنیم.
در عرصه حمایتها از پژوهشگران، فرمایشات حاجآقای میرمعزی را تکمیل کنم. واقعاً از نوع و میزان حمایتها راضی نیستیم. انشاءالله انتظار داریم که همه مسئولین در حوزههای علمیه و حتی در یکی از سازمانها و نهادهای مرتبط، کمک کنند. ما اگر به تعبیر مقام معظم رهبری به دنبال تولید علم هستیم خصوصا در زمینه علوم انسانی و اگر به دنبال رونقبخشی به کرسیهای آزاداندیشی و نظریهپردازی هستیم، مقدمه و زمینه از همینجاها شروع میشود که طلاب جوان ما جرأت پیدا کنند و وارد عرصههای قلمزنی، تحقیق و نوشتن کتاب و مقاله شوند. این نیاز به حمایت دارد اگر انشاءالله ما شاهد حمایت بیشتر مادی و معنوی مسئولان و بزرگان باشیم و بتوانیم از برگزیدگان و برترینهای جشنواره حمایت بهتر و بیشتری داشته باشیم قطعا شاهد رونق هرچه بیشتر پژوهش، تحقیق و مباحث بالاتر و کلانتر خواهیم بود که همان تولید علم و نظریهپردازی و کرسیهای آزاد اندیشی است.
تلاشی که در این چند ساله در معاونت پژوهش شده که یکی از آنها برگزاری جشنواره علامه حلی(ره) است اثر زیادی گذاشته و آثار از دو هزار به 25 هزار در کمتر از نه سال رسیده و رشد بسیار قابلتوجهی پیدا کرده است. قبلا در دو یا سه استان جشنواره علامه حلی برگزار میشد امسال در 26 استان میشود و انشاءالله در همه استانها برگزار خواهد شد. یعنی در استانهای ایلام، کهکیلویه و بویراحمد و آذربایجان غربی جشنواره استانی نداشتیم؛ اینها هم به جمع ما اضافه خواهند شد، نصاب لازم را برای برگزاری جشنواره استانی پیدا کردهاند و عملا در همه حوزههای علمیه سراسر کشور دهمین دوره جشنواره علامه حلی را برگزار خواهیم کرد.
ـ خبرنگار: در معاونت آموزش در بخش امتحانات شفاهی تغییراتی داشتیم که امتحانات شفاهی مختص پایههای شش، هشت و ده شد. به همین خاطر خیلی از طلبهها عملا پایه دهشان را گرفته و به سمت نوشتن پایاننامه رفتهاند. برنامه معاونت پژوهش برای تنوع در پایاننامههایی که بهروز باشد، تکراری نباشد و به درد جامعه بخورد چیست؟
ـ حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی: پایاننامهها در نظام حوزه زیر نظر معاونت آموزش قرار دارد و ما بیشتر نقش پیشنهاد کننده و ارائه ایده به معاونت آموزش را داریم. اما این بحث که پایاننامهها و رسالههای سطح سه و چهار باید هم به سمت نیازهای جامعه و نظام هدایت شده و هم از جهت علمی تعمیق شوند، بحث جدی و مهمی در شوراهای بالادستی و مرجع مرکز مدیریت است. هم به معاونت آموزش و هم به معاونت پژوهش تکلیف شده که در رابطه با این امر، طرح و برنامه ارائه دهند. البته بیشتر معاونت آموزش باید اقدام کند. یکی از اقداماتی که بسیار مفید بوده این است که مصوب شده دفاع از پایاننامهها در صورت احراز توانایی، به مراکز تخصصی و استانها واگذار شود. این توزیع کار بین مراکز تخصصی و استانها موجب میشود حجم زیادی از پایاننامهها که در مرکز دفاع میشد به خاطر حجم بالای کار، عمق و هدایت علمی ضعیف باشد. اگر این کار بین مراکزی که صلاحیت دارند توزیع شود، پایاننامهها را در رشتههای خود بهتر میتوانند به سمت نیازها و مسائل مورد نیاز جامعه هدایت کنند و از نظر علمی مباحث عمیقتر میشود.
یکی دیگر از اقدامات بازنویسی در فرایند پایاننامهنویسی، آسیبشناسی، تقویت و بازسازی این فرایند است و این هم در معاونت آموزش بررسی میشود. اما موضوعات پژوهشی و مورد نیاز، فرایندی است که چند سال به عنوان طرح کلان نیازسنجی در معاونت پژوهشی انجام میشود. این نیازسنجی در رشتههای مختلف انجام شده است. هشت جلد چاپ شده و در فقه، سیاست، اقتصاد، کلام و رشتههای مختلف نیازسنجی شده و در این نیازسنجی مسائل مورد نیاز جامعه در آن رشته خاص احصاء و اولویتبندی شده است.
مکلف شدهایم تا سامانه نیازسنجی را ایجاد کنیم. سامانه بهروز و زنده باشد و سؤالات و نیازهای پژوهشی وارد، بررسی و اضافه شود. اینچنین سامانهای را در دست طراحی داریم که البته محدودیت امکانات و مشکلات مختلفی که در این مسیر وجود دارد را باید لحاظ کرد. در عین حال تلاش میکنیم که در این سامانه نیازسنجی ایجاد شود. این سامانه اگر در رشتههای مختلف تولید شود و شاداب و زنده حضور داشته باشد پایاننامهها در مسائل و موضوعات هم میتوانند بر اساس این نیازها تنظیم شوند.
ـ حجتالاسلام والمسلمین اسماعیلنیا: عزیزان را دعوت میکنیم در مراسم اختتامیه جشنواره شرکت کنند. مباحث خوبی مطرح خواهد شد. در برنامه اختتامیه یکی از آثار آیتالله امینی رونمایی میشود و به نحوی از شخصیت ایشان تقدیر خواهد شد. همچنین پیام آیتالله العظمی مکارم شیرازی به اختتامیه هم قرائت خواهد شد. در پایان از حضور همه خبرنگاران و اصحاب رسانه تقدیر و تشکر میکنم.
...در حال ثبت نظر  نظر شما ...در حال ثبت نظر  خروج
|