 |
اخبار > تمدنسازی نیازمند شکافتن مرزهای دانش است |
 |
نسخه چاپي ارسال به دوست
شماره خبر : ٤١٥٠٥٩ تاريخ درج خبر : دوشنبه ٣١ شهريور ١٣٩٩ ساعت درج خبر : ١٥:٠٥
آیتالله اعرافی در اختتامیه یازدهمین جشنواره:
تمدنسازی نیازمند شکافتن مرزهای دانش است
مدیر حوزههای علمیه گفت: باید تلاش کنیم حوزه را در مسیر نوآوری و پژوهش قرار دهیم و به تولید فکر و اندیشه نو بپردازیم. این امر مستلزم توجه به مرزهای دانشی و علوم اسلامی است.
به گزارش خبرگزاری حوزه، آیتالله اعرافی، پیش از ظهر امروز در اختتامیه یازدهمین جشنواره علامه حلی(ره) که در سالن جلسات آیتالله حائری مرکز مدیریت حوزههای علمیه برگزار شد، با گرامیداشت آغاز هفته دفاع مقدس، گفت: در هفته دفاع مقدس قرار داریم. دفاع مقدس در تاریخ نظام جمهوری اسلامی اتفاق بسیاری بزرگی بود که به وقوع پیوست، چون نقطه درخشانی در تاریخ انقلاب اسلامی است. باید بدانیم ملت ایران به برکت گفتمان انقلاب اسلامی و به برکت دفاع مقدس کارهای بزرگی انجام داد؛ چرا که دشمن می خواست گفتمان انقلاب اسلامی را در حصار خود گرفتار کند.
مدیر حوزههای علمیه اظهار داشت: بزرگی در دفاع مقدس به دلیل خصوصیاتی است که در آن جمع شده و با عاشورا شباهت دارد. از جمله طولانیترین جنگ در جهان، حضور همه کشورها علیه ایران، حمایت همه کشورها از عراق به لحاظ پشتیبانی و تنها بودن ایران در برابر دشمن، تأمین نیرو و سرباز همهجانبه از عراق و ساکت بودن سازمانهای بینالمللی در مورد اتفاقات جنگ؛ در چنین شرایطی ملت شجاع ایران در همه عرصه حضور پیدا کرد و همه نقشهها را از بین برد.
آیتالله اعرافی افزود: آنها آمده بودند که گفتمان انقلاب را محصور کنند، ولی تلاش بنیانگذار انقلاب این بود که فرمود: ما با دفاع مقدس گفتمان انقلاب و... را نشر دادیم و ما در این زمان نیز معتقدیم این نقش باید تداوم پیدا کند. رسالت حوزه درک این تاریخ و حل مشکلات امروز و فردای انقلاب از طریق قدرت فکری است.
مدیر حوزههای علمیه در ادامه با بیان این که همه ما بر سفره انقلاب اسلامی نشستهایم گفت: انقلاب پدیده بزرگ تمدنسازی بود که از درون حوزه برخاست و در همین رابطه میتوان به بزرگترین مفاخر ظهور قیام انقلاب به نام امام راحل از حوزه اشاره کرد.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با بیان این که انقلاب برآمده از گفتمان عمیق حوزه است، افزود: انقلاب، دروازههای تازهای را به سوی حوزههای علمیه گشود و همین مسئله موجب تطورات در حوزههای علمیه شد. در اینباره میتوان به راهاندازی حوزههای علمیه خواهران، رشد حوزه در عرصه بینالملل از بیش از ۱۰۰ ملیت و ترجمه و تألیف از ۲۰ زبان و ورود حوزه به مرزهای دانشی و سایر علوم اسلامی اشاره کرد.
مدیر حوزههای علمیه افزود: در طرح گفتمان انقلاب اسلامی که سال گذشته حوزه انجام داد، ۵ هزار اثر در قلمرو جدید تدوین شد. حوزه این مسیر را طی کرده و معتقدیم کارهای انجام نشده و قلمروهای نرفته هنوز وجود دارد و ضعفهایی نیز وجود دارد که بدست پژوهشگران جوان حوزوی باید حل شود.
وی با بیان این که برای رشد پژوهش در حوزه گامهایی باید برداشته شود گفت: از جمله اینکه نظام آموزشی، تحقیقمدار و پژوهشمحور شود. این پژوهشمحوری در متن باید مشاهده شود. متنی که مسئلهساز برای طلبه باشد و طلبه را با منابع و متون دیگر آشنا کند و استاد نیز باید رویکرد پژوهشی داشته و با مطالعه عمیق و ارائه مباحث علمی بتواند به طرح پرسشها پرداخته و سؤالها را پاسخ دهد و در عینحال به نظامات ارزیابی آشنا و فعالیتهای او بر این موارد استوار شود و از همه مهمتر این که طلبهها ضمن آشنایی با رویکردها و ابزارهای نو و تازه پژوهشی، به سنت هم عمق ببخشد.
مدیر حوزههای علمیه افزود: درباره عمقبخشی به سنتهای پژوهشی گذشته میتوان به مواردی اشاره کرد که از جمله آنها میتوان به داشتن مطالعه عمیق، پیشمطالعه، مباحثه، تحریر و تقریر حوزوی، مطالعه پیرامونی و مراجعه به منابع، گفتوگو و ارتباط مستمر با استاد، ارائه تحقیق و مقاله، ارائه بحث در جمع و کنفرانسهای علمی، مشارکت در رقابتهای علمی مانند جشنواره علامه حلی(ره)، تدریس همراه با تحصیل، تحقیق پایانی و پایاننامه و آشنایی با روشهای اجتهادی در علوم اسلامی اشاره کرد.
وی با بیان اینکه عمقبخشی به سنتهای پژوهشی گذشته علما باید در فضای مدارس وارد و فرهنگسازی شود گفت: در مدیریت جدید حوزههای علمیه، با وجود همه مشکلات، به تدوین نظام جامع پژوهش، طراحی نقشه جامع علمی، طرح گفتمان علمی انقلاب، نظام رتبهبندی محققان، برنامهریزی برای حمایت از پژوهشهای مورد نیاز جامعه، طراحی علمسنجی در حوزه، توجه به متون نو در محور آموزشی، رویکرد تقویت امر پژوهش، توجه به درختواره رشتهها، طراحی رویکرد پژوهشی در سطح اول، آسیبشناسی و افزایش کانونهای علمی تربیتی، الزام به ارائه پایاننامه در سطح ۳ و ۴ و راهاندازی مرکز مطالعات راهبردی حوزه و روحانیت پرداختیم.
امام جمعه قم اظهار داشت: باید تلاش کنیم حوزه را در مسیر نوآوری و پژوهش قرار دهیم و به تولید فکر و اندیشه نو بپردازیم. این امر مستلزم توجه به مرزهای دانشی و علوم اسلامی است.
آیتالله اعرافی افزود: جشنواره علامه حلی(ره) باید ما را متوجه امر پژوهش و شکافتن مرزهای دانش کند.
...در حال ثبت نظر  نظر شما ...در حال ثبت نظر  خروج
|