 |
اخبار > اهتمام جدی خواهران طلبه نسبت به حضور در مجامع پژوهشی |
 |
نسخه چاپي ارسال به دوست
شماره خبر : ٤١٧٧٦٢ تاريخ درج خبر : چهارشنبه ٥ خرداد ١٤٠٠ ساعت درج خبر : ١٢:٢٩
اهتمام جدی خواهران طلبه نسبت به حضور در مجامع پژوهشی
جشنواره علامه حلی(ره) به عنوان رقابتی علمی و سالانه و با مشارکت دو مرکز مدیریت حوزههای علمیه و مدیریت حوزههای علمیه خواهران برگزار میشود. بر اساس آییننامه این جشنواره، شورای سیاستگذاری، بالاترین رکن سیاستگذاری و تصمیمگیری در برنامههای کلان این جشنواره است. در همین ارتباط نظرات نایبرئیس این شورا را در خصوص برنامههای معاونت پژوهش حوزههای علمیه خواهران جهت ارتقای کیفیت فعالیتهای پژوهشی طلاب و فرهنگسازی پژوهش، شاخصههای آثار علمی حوزوی برای ورود به عرصههای جهانی و همچنین دستاوردهای جشنواره علامه حلی(ره) جویا شدهایم که در ادامه خواهد آمد.
معاونت پژوهش در دوره جدید چه برنامههایی برای ارتقاء کیفیت فعالیتهای پژوهشی طلاب در سطح کشور دارد؟
یکی از مأموریتهای معاونت پژوهش در حوزه علمیه خواهران، توسعه و ترویج هدفمند پژوهشگری میان طلاب عزیز خواهر در مقاطع مختلف تحصیلی است. با عنایت به وجود ظرفیتها و توانمندیهای طلاب خواهر و راهبری دقیق و هوشمندانه اساتید محترم، استفاده از ظرفیتهای مختلف و متنوع در عرصههای گوناگون پژوهشی مانند جشنواره علامه حلی(ره) جهت بررسی و نقد آثار، حضور عالمانه و ادامه حرکت در مسیر دقیق پژوهشی، میتواند به خوبی مسیر حرکت علمی آنان را راهبری نماید.
معاونت پژوهش حوزههای علمیه خواهران در فضای جدید فعالیتی و در ادامه مسیر حرکت تدبیری و مدیریتی معاونین محترم پژوهشی پیشین، به این اصل مهم توجه دارد که جهت راهبری دقیق طلاب با انگیزه در امور پژوهشی باید نظام آموزشی از وضعیت موجود به سمت نظام آموزشی پژوهشمآل، آموزشی پژوهشی و پژوهشمحور حرکت نماید.
بر این اساس و طبق راهبردهای موجود در برنامه پنجساله پژوهشی، بازخوانی همه مؤلفههای موجود و مطرح در نظام آموزشی همچون عناوین رشتههای تحصیلی، متون درسی، روش تدریس اساتید محترم و نظام ارزشیابی علمی در دستور کار قرار گرفته است که انشاءالله طلاب محترم حین تحصیل و گذراندن واحدهای آموزشی با عناصر و مؤلفههای پژوهشی آشنا شده و به تدریج و با ممارست دقیق تحت راهبری اساتید محترم آشنا به مهارتهای پژوهشی، ضمن کسب مهارت نگارش استاندارد پژوهشی، انگیزه کافی را جهت حضور در مجامع علمی ـ پژوهشی بیابند.
بر این اساس اقدامات زیر آغاز شده و به حمد خدای سبحان توفیقات بسیاری نیز در تحقق عملیاتی آنها حاصل گردیده است:
- اخذ اعتبار از مراجع معتبر علمی برای فعالیتهای پژوهشی استاندارد؛
- لحاظ امتیازات ویژه به فعالیتهای پژوهشی استاندارد و حمایت مادی و معنوی از آنها؛
- بازنگری آییننامهها با لحاظ استانداردهای جامعه علمی، حفظ شاخصها و جایگزینی تعاریف حوزوی به تعاریف جامعه علمی؛
- حمایت معنوی از ارکان برگزاری فعالیتها؛
- سهیم شدن همه مراکز و استانها در طراحی و تدبیر فعالیتهای پژوهشی شاخص.
مهمترین گامی که برای فرهنگسازی پژوهش باید برداشته شود چیست؟ معاونت پژوهش در این زمینه چه اقداماتی انجام داده است؟
بیتردید مهمترین گامی که در راستای فرهنگسازی پژوهش باید برداشته شود تدوین نظام آموزشی ـ پژوهشی در حوزههای علمیه خواهران سراسر کشور است. معاونت پژوهش با تدوین راهبردها و برنامههای متناسب برای تحقق نظام فوق میتواند گامی بلند در فرهنگسازی پژوهش بردارد. بر این اساس در برنامه پیش رو با حمایت از تدبیر و طراحی فعالیتهای پژوهشی توسط معاونین محترم پژوهشی در استانها و حوزههای سطوح مختلف بر آنیم که فرآیند انتقال گامبهگام مهارتهای تخصصی پژوهشی از محضر اساتید محترم به طلاب عزیز، تسهیل دسترسی طلاب به منابع تخصصی و جذب و تقویت اساتید پژوهشگر را به نحو جدیتری دنبال نموده تا در نخستین فاز تحقق برنامه سال اول از برنامه پنجساله شاهد ایجاد فضای تسهیلی روانتر و تخصصیتری برای همه پژوهشگران محترم (اعم از اساتید بزرگوار و طلاب عزیز) باشیم.
فرهنگسازی پژوهشی، ایجاد زمینهها و فضای تخصصی روزآمد در حوزههای سختافزاری و نرمافزاری گام دیگری است که طلاب محترم ضمن آشنایی و ممارست دقیق در مهارتهای لازم پژوهشی با دستیابی به منابع تخصصی بتوانند نقش اصلی خود را در راهبری پروژههای خرد و کلان پژوهشی ایفا نمایند.
شناسایی جایگاه و رتبههای پژوهشگران نیز گام دیگر فرهنگسازی پژوهش است.
به حمد خدای سبحان هماکنون تعداد بسیاری از اساتید و طلاب محترم در فعالیتهای پژوهشی مشغول به فعالیت هستند. شناسایی دقیق پژوهشگران، تعیین رتبههای پژوهشی آنان بر اساس نظام رتبهبندی جدید و حمایت مادی و معنوی از فعالیتهای پژوهشی آنان در نظام موضوعات علمی مورد نیاز از دیگر برنامههای جدی معاونت است.
با توجه به نیازهایی که انسان معاصر دارد، آثار علمی حوزوی برای ورود به عرصههای جهانی چه شاخصههایی باید داشته باشند؟ موانع این ورود چیستند؟
حوزه علمیه خواهران وظیفه خود میداند در شناسایی دقیق نیازهای علمی، پاسخگویی دقیق و مبتنی بر آموزههای معرفتی دین مبین اسلام به نیازهای جدید نظام اسلامی و جامعه معاصر در حوزه مطالعاتی بانوان و خانواده گامهای دقیق علمی خود را طراحی، تدبیر و اجرا نماید.
به نظر میرسد در نخستین گام، بایستی سامانه جامع نیازسنجی تخصصی پژوهشی حوزههای علمیه در سطوح سهگانه ملی، منطقهای و بینالمللی طراحی گردد که به حمد خدای سبحان مقدمات ساختاری ـ فرآیندی و محتوایی آن فراهم گردیده است و انشاءالله به زودی وارد مرحله اجرایی میشود.
بر اساس افق پیش روی حوزههای علمیه خواهران، عنایت به رویکرد مطالعاتی بانوان و خانواده، اصلیترین حوزه مطالعاتی است که مأموریت اصلی معاونت پژوهش در این عرصه، شناسایی دقیق نیازهای جدید انسان معاصر با رویکرد مطالعاتی که عرض شد و زمینهسازی جهت حضور علمی پژوهشگران خواهر سراسر کشور با مستوی علمی ـ مهارتی مناسب برای راهبری و پاسخگویی دقیق به آنهاست.
هر چند در محورهای فوق فعالیتهای متنوع و گستردهای صورت گرفته، اما هنوز در بسیاری از حوزهها تا نیل به دستاوردهای مطلوب و راهبری جامع فاصله داریم که انشاءالله با تحقق برنامههای ذیل برنامه پنجساله این فاصله حذف خواهد شد.
تشکیل گروههای پژوهشگری حرفهای تحت نظارت و راهبری اساتید پژوهشگر با عنایت به موضوعات شناسایی شده در گام بعدی، از دیگر گامهای مؤثر در این عرصه است که با بررسیهای تخصصی و تفصیلی اخیر، زمینههای تحقق آن در بازه زمانی کوتاه آینده فراهم گردیده است.
گام سوم، ضرورت بازنگری آییننامههای پژوهشهای حوزه خواهران با عنایت به استانداردهای علمی پذیرفته شده و لحاظ فرآیند، الزامات و اقتضائات حضور علمی متناسب در مجامع علمی ملی و بینالمللی است که به فضل الهی در این مدت با برگزاری جلسات تخصصی فشرده توانستیم بسیاری از این مراحل را پشت سر نهیم.
امیدوارم با تحقق گامهای مذکور در سراسر کشور، حوزههای علمیه خواهران در عرصه فعالیتهای پژوهشی بینالملل بتواند با اتکاء به تجربیات ارزشمند پیشین، مستوی فاخر علمی و راهبری دقیق به مطالعه و پاسخگویی علمی نیازهای انسان معاصر پرداخته و در انجام رسالت خود توفیقاتی پیش از گذشته را در کارنامه علمی خود ثبت نماید.
با توجه به برگزاری دوازده دوره جشنواره علامه حلی(ره)، دستاوردهای این جشنواره را چگونه ارزیابی میکنید و گمان میکنید تا چه میزان به اهداف خود دست یافته است؟
ضمن عرض سپاس و تواضع محضر شریف همه مدیران علمی و اجرایی که در طراحی، تدبیر و اجرای این فعالیت علمی فاخر ملی سهم مؤثری داشتند؛ طلاب عزیز خواهر و اساتید محترم که با حضور علمی خود بر رونق، شکوفایی و غنای جشنواره علمی علامه حلی(ره) افزودند و معاونین محترم پژوهش استانها، مدارس و مراکز تخصصی که با تدبیر، حمایت و اجرای دقیق، زمینهساز حضور علمی طلاب محترم هستند؛ به فضل الهی تا به اکنون دوازده دوره جشنواره برگزار شده است.
با مروری بر فعالیتهای پیشین و لحاظ چند شاخصه، میتوان ابعاد موفقیت این حرکت علمی را در چند مؤلفه بررسی و تحلیل نمود:
الف) تعداد و کمیت آثار ارسالی: با مرور آثار دورههای پیشین شاهد رشد چشمگیر در ارسال آثار هستیم. فزونی در آثار، نشان از توفیق جشنواره در راهبری و فرهنگسازی تفکر و حضور پژوهشی دارد؛
ب) گستره برگزاری جشنواره در سطوح استانی و مدرسهای: همانطور که مستحضرید هماکنون جشنواره در همه استانها و مدارس حوزههای علمیه سراسر کشور در مراحل مقدماتی برگزار شده و اختتامیه آن در شهر مقدس قم. این تدبیر و مدیریت از رشد و توسعه توان طراحی و اجرای مدیریتهای استانی حکایت دارد که به مدد برگزاری جشنواره حاصل شده است؛
ج) تنوع آثار و فراوانی در آنها: با مروری در آثار و قالب ارائه شده، متوجه فراوانی و تنوع در قالب آثار ارائه شده از مقالات سطح ۲ تا کتاب سطح ۴، حکایت از توفیق حضور و پذیرش جایگاه فاخر جشنواره علمی در سطوح مختلف طلاب محترم از مطالعات آغازین تحصیل تا مطالعات تخصصی دارد. راهبری و هدایت علمی جشنواره در سطوح مختلف مطالعاتی طلاب از دیگر توفیقات این جشنواره فاخر است.
د) تعداد برگزیدگان خواهر در جشنواره دوازدهم: با عنایت به تدابیر و تلاش علمی طلاب عزیز خواهر، اساتید بزرگوار و حمایت معاونین محترم، خرسندیم در دوازدهمین جشنواره علامه حلی(ره) علیرغم فاصله آمار شرکتکننده، تعداد برگزیدگان طلاب خواهر با طلاب برادر یکسان شده است که حکایت از اهتمام جدی طلاب خواهر نسبت به برنامهریزی دقیق جهت حضور علمی در مجامع پژوهشی دارد.
اقبال پر توفیق طلاب خواهر و برادر، فرض جدی حمایت و پیگیری جهت اعتباربخشی علمی جشنواره فاخر را برای دستاندرکاران این حضور علمی تعریف میکند. حمایت علمی ـ پژوهشی از برگزیدگان جشنواره، تعریف جایگاه در عرصههای مختلف ممتازی و نخبگان، راهبری و لحاظ سهمیه جهت تحصیل در دورههای تخصصی آموزشی و پژوهشی، لحاظ اعتبار علمی استاندارد در مجامع علمی و سایر جنبههای حمایتی و اعتباربخشی، به نحو مطلوب میتواند تأثیر زیادی در ارتقاء و تعمیق مستوی فعالیتهای پژوهشی طلاب محترم داشته باشد. انشاءالله.
...در حال ثبت نظر  نظر شما ...در حال ثبت نظر  خروج
|