مراسم اختتامیه نهمین جشنواره علامه حلی(ره) استان خوزستان، روز دوشنبه 22 اردیبهشت 1404 با حضور آیتالله محسن حیدری نماینده مجلس خبرگان رهبری، مدیران، اساتید و طلاب حوزه علمیه اهواز در مسجد اعظم این شهر برگزار شد.
اولویتبندی در پژوهش از اوصاف پژوهشگر متعهد است
آیتالله محسن حیدری، عضو مجلس خبرگان رهبری، در این مراسم با تبریک میلاد بار سعادت امام رضا(ع) گفت: مسئلهای که برای پژوهشگران جوان حائز اهمیت است؛ انتخاب موضوع پژوهشی بر اساس نیاز جامعه. یک پژوهشگر متعهد باید پیش از هر چیز، اولویتبندی کند. زمینههای مختلفی برای تحقیق وجود دارد؛ از فقه و اصول گرفته تا کلام، فلسفه، تاریخ، رجال، اقتصاد و اجتماع. اما آنچه باید راهنمای انتخاب موضوع باشد، نیاز روز جامعه و مسائل جاری آن است.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه با بیان نمونه هابی از انتخاب موضوع پژوهشی توسط فقهای عصر ابتدایی اجتهاد گفت: این شیوه، سنت بزرگان ما در طول تاریخ نیز بوده است. چنانکه سه بزرگوار اهوازی: حسن بن سعید، حسین بن سعید و علیبنمهزیار، در قرون اولیه هجری، بهدرستی تشخیص دادند که مهمترین نیاز آن روزگار، گردآوری و تنظیم موضوعی احادیث اهلبیت علیهمالسلام است. آنان صدها کتاب در موضوعات گوناگون نوشتند و کاری کردند که میراث حدیثی شیعه به ما برسد. اگر این اقدام انجام نمیگرفت، بخش بزرگی از این احادیث از بین میرفت.
وی افزود: نمونهای دیگر، جناب ابراهیم نوبختی است که در قرن چهارم هجری، با درک ضرورت تدوین نظاممند کلام شیعی، مقدمات فکری را برای بزرگان بعدی مثل شیخ مفید فراهم کرد. همچنین شیخ طوسی و نجاشی با نگارش آثار رجالی، خلأ بزرگی را در عرصه شناخت راویان پر کردند و راه را برای اجتهاد فقهی باز نمودند.
آیتالله حیدری گفت: در قرنهای اخیر نیز بزرگانی چون سید محسن امین با تألیف اعیانالشیعه، سید حسن صدر با تأسیس الشیعه و شیخ محمدحسین کاشفالغطاء با أصلالشیعه و أصولها در پاسخ به شبهات سنگین علیه شیعه، خدمات ماندگاری ارائه کردند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه با بیان اهمیت پیام تاریخی مقام معظم رهبری حافظه الله به مناسبت یکصدمین سالگشت باز تاسیس حوزه علمیه قم اظهار داشت: اکنون نیز با توجه به بیانیه مهم مقام معظم رهبری که اخیراً منتشر شده است و پس از منشور تاریخی امام خمینی(ره) در سال ۱۳۶۷ مهمترین سند راهبردی حوزههای علمیه به شمار میرود، یکی از اولویتهای اصلی حوزه، پرداختن به فقه حکومتی و پاسخگویی به نیازهای فقهی جامعه اسلامی در عصر حاضر است. این منشور باید نه فقط مطالعه، بلکه مباحثه شود تا در مسیر تحول و کارآمدی نظام اسلامی، پژوهشهای حوزههای علمیه نقشآفرین باشد.
رشد چشمگیر کمی و کیفی آثار در نهمین جشنواره علمی علامه حلی خوزستان
حجتالاسلام میرعلاییراد، دبیر نهمین جشنواره استانی علامه حلی(ره) خوزستان نیز در گزارشی در این مراسم اظهار داشت: این دوره از جشنواره که به فعالیتهای پژوهشی طلاب و اساتید در سال تحصیلی گذشته اختصاص داشت، با رشد تقریبی ۱۰۰ درصدی نسبت به دوره قبل برگزار شد.
وی با بیان اینکه امسال ۹۰۶ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد، افزود: از این تعداد، ۸۳۱ اثر متعلق به طلاب و ۷۵ اثر از سوی اساتید حوزه علمیه ارائه شده بود، آثار ارسالی در قالبهای متنوع علمی از جمله مقاله، پایاننامه سطح سه، کتاب و تحقیق پایانی تدوین شدهاند.
حجتالاسلام میرعلاییراد با اشاره به تنوع موضوعی آثار دریافتی، گفت: حدود ۴۰۰ اثر در زمینههای فقه، اصول، رجال و درایه، ۲۰۱ اثر در حوزه علوم عقلی مانند کلام، فلسفه و منطق، ۱۱۵ اثر در موضوعات اخلاق و علوم تربیتی، ۸۲ اثر در حوزه ادبیات عرب و مابقی در موضوعات سیاسی-اجتماعی، تفسیر، حدیث و تاریخ بودهاند.
وی تصریح کرد: در مرحله استانی، ۱۹۰ اثر به رقابت پرداختند که شامل ۱۱۵ اثر از طلاب مدارس منتخب و ۷۵ اثر از اساتید بود و در نهایت ۳۶ اثر به عنوان آثار برگزیده معرفی شدند که شامل ۶ اثر از خواهران طلبه، ۱۶ اثر از برادران طلبه و ۱۴ اثر از اساتید بود.
معاون پژوهش حوزه علمیه خوزستان، به فرایند داوری اشاره کرد و ادامه داد: در مرحله مدرسهای حدود ۸۸۰۰ ارزیابی و در مرحله استانی حدود ۴۰۰ داوری تخصصی انجام شد که بیانگر تلاش گسترده داوران و دبیرخانه است.
وی با اشاره به پراکندگی جغرافیایی آثار برگزیده، تصریح کرد: برخلاف سالهای گذشته که تعداد محدودی از مدارس برتر بودند، امسال طلاب و اساتید بیش از ۱۰ مدرسه از شهرها و مناطق مختلف استان در جمع برگزیدگان قرار گرفتند، موضوعی که نشان از توزیع متوازن ظرفیتهای علمی در سراسر استان خوزستان دارد.
در ادامه این مراسم از پژوهشگران برتر استان در سطوح مختلف ارزیابی جشنواره به شرح زیر تقدیر شد:
مقالات سطح یک طلاب جوان:
محمدعلی شیخانصاری ـ مدرسه امام خمینی اهواز ـ رتبه سوم
محمدمهدی عبدیزاده ـ مدرسه صاحبالزمان ـ ششده
محمدرضا عبداللهزاده ـ مدرسه الغدیر اهواز ـ رتبه سوم
مقالات سطح دو طلاب جوان:
سجاد فاضلی ـ مدرسه امام خمینی(ره) اهواز ـ رتبه سوم
مصطفی اسکندریفر
محمود طاهریان ـ مدرسه حضرت ولیعصر(عج) ـ رتبه سوم تحقیق پایانی
مقالات سطح سه طلاب جوان:
علی اسکندری ـ مدرسه امام حسن عسکری(ع) ـ رتبه اول و دوم با دو مقاله
علی شکورینیا ـ مدرسه امام حسن عسکری(ع) اهواز ـ رتبه دوم
محمدامین مریدزاده ـ مدرسه امام خمینی(ره) اهواز ـ رتبه سوم
مهدی مشهدی ـ مدرسه امام خمینی(ره) اهواز ـ رتبه سوم
مهدی باوی ـ مدرسه بقیةالله(عج) اهواز ـ رتبه سوم پایاننامه
روحالله واعظی ـ مدرسه بقیةالله(عج) اهواز ـ رتبه سوم پایاننامه
آثار برتر اساتید:
صادق صالحی ـ مدرسه بقیةالله(عج) ـ رتبه دوم
محسن مرواریدی ـ مدرسه فاطمیون اهواز
امید گندمی
غلامعلیپور دزفولی
محمدصادق سمسار
عارف فرهادیانزاده
نوروزعلی احمدزاده
احمد نظرپور
حسین عبداللهی
محمدرضا زارع
اکبر شریفی