دهمین جشنواره استانی علامه حلی(ره) حوزه علمیه قم با تقدیر از صاحبان آثار برگزیده به ایستگاه پایانی رسید و آغازی شد بر جشنواره یازدهم استانی.
به گزارش خبرگزاری حوزه، دهمین جشنواره استانی علامه حلی(ره) حوزه علمیه قم با حضور اساتید و مدیران حوزوی در سالن همایش مدرسه علمیه معصومیه قم به ایستگاه پایانی خود رسید و این پایان آغازی است برای شروع جشنواره یازدهم.
آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور در این مراسم با گرامیداشت روز معلم و یاد و خاطره استاد شهید آیتالله مطهری، اساتید را پایه رشد علمی و توسعه و پیشرفت خواند.
وی با تقدیر از عملیات وعده صادق و تسلیت سالروز شهادت امام صادق(ع) تصریح کرد: امام صادق(ع) یک نقطه عطف و تحول بزرگ علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در جهان بودند و جایگاه آن حضرت کاملا ممتاز و ویژه است.
گنجینه حدود ۴۰ هزار متن حدیثی و روایی از امام صادق(ع)
آیتالله اعرافی به کتاب ۲۲ جلدی مسند الامام الصادق(ع) اثر مرحوم آیت الله حاج شیخ عزیزالله عطاردی(ره) اشاره کرد و گفت: مرحوم عطاردی احادیث موجود و باقی مانده از گنجینه تراث امام صادق(ع) را جمع آوری کرده که به حدود ۴۰ هزار متن حدیثی و روایی از حضرت میرسد.
به گفته مدیر حوزههای علمیه کشور ثبت و ضبط ۲۱ هزار و ۴۴ راوی و شاگرد امام صادق(ع) نشان میدهد که عدد ۴ هزار شاگرد عدد بیربطی نیست. همچنین حدود ۴۰ هزار حدیث و بیش از ۲۲ هزار راوی در مقیاس آن زمان فوقالعاده بزرگ است و نشان میدهد که امام صادق(ع) چه جایگاه و تاثیرگذاری عظیمی داشتهاند.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: اگر حدود ۲۰ هزار حدیث امام باقر(ع) را به حدود ۴۰ هزار حدیث امام صادق(ع) اضافه کنید قریب ۶۰ هزار روایت و حدیث از صادقین(ع) در دست ماست و تقریباً نیمی از تراث حدیثی شیعه است و این دو امام بزرگوار بیش از نیمی از تراث روایی و حدیثی ما را افاضه فرموده اند.
به گفته آیتالله اعرافی معارف صادقین(ع) و به ویژه امام صادق(ع) از لحاظ شمول و استیعاب یعنی نسبت به تمام شاکله اندیشه دینی در رتبه اول است.
منظومه جامع فکر تمدنی اسلامی
مدیر حوزههای علمیه کشور یادآور شد: امامین صادقین(ع) به ویژه امام صادق(ع) منظومه جامع فکر تمدنی اسلامی با قرائت خاندان پیامبر(ص) را ارائه کردند. البته ما همه ائمه اطهار(ع) را نور واحد میدانیم و اگر تفاضلی هم بیان میشود آسیبی به آن نور واحد نمیزند.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با بیان این که امام صادق(ع) هم در میدان مواجهه با الحاد و اندیشهها و فرق انحرافی بودند و هم در برابر کانونهای سیاسی منحرف ایستادند و یک ساماندهی فرا زمانی را انجام دادند.
آیتالله اعرافی بر این نکته هم تاکید کرد که همه مدیون تراث عظیم امام صادق(ع) هستند و حوزههای علمیه باید به طور ویژه از این منظومه صیانت کنند و بازسازی متناسب با هر عصر و زمان را انجام دهند.
پرچمداری جامع حوزه علمیه قم از مکتب امام صادق(ع)
مدیر حوزههای علمیه کشور با تاکید بر این که حوزه علمیه قم در ۱۰۰ سال اخیر و به ویژه بعد از نهضت و انقلاب امام(ره) پرچمداری جامعی از مکتب امام صادق(ع) انجام داده است، تصریح کرد: امام خمینی(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه رقم زدند.
تولید یک قدرت بزرگ جهانی با عملیات وعده صادق
وی در ادامه به عملیات وعده صادق اشاره کرد و آن را یک عملیات نه فقط نظامی بلکه تاریخی و تمدنی دانست که همه عالم را دچار حیرت کرد و یک قدرت بزرگ جدید در عالم اسلام و جهان تولید شد.
آیت الله اعرافی عملیات وعده صادق را امتداد موجی دانست که از امام خمینی(ره) آغاز شد، تصریح کرد: امام(ره) هم عاشورای حسینی را در عصر جدید بازسازی و بازنمایی کرد و هم اندیشه نظام ساز و تمدن ساز صادقی را در جهان ساری و جاری کرد.
انقلاب اسلامی برخاسته حوزه علمیه قم است
به گفته مدیر حوزههای علمیه به برکت انقلاب اسلامی که از حوزه علمیه قم برخاسته میدانهای وسیع، متنوع و متکثر به روی ما گشوده شده است و نیاز به میدان داران علمی و اندیشهای برای گسترش مرزهای انقلاب اسلامی دارد، لذا طلبه امروز ما باید از امام(ره) الگو بگیرد.
مأموریت مهم و هویتی حوزویان
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با تاکید بر این که امام خمینی(ره) ۱۰۰ سال از زمان خود جلوتر حرکت میکردند، عمق علمی، نگاه بلند و خستگیناپذیر در تولید نرمافزارهای مورد نیاز نظام اسلامی و تمدن اسلامی کار حوزویان دانست و بر این نکته تصریح کرد که این فهم از هویت به طلبه هویت میبخشد.
آیتالله اعرافی با بیان این که اسلام دین نص محور با رویکرد عقلانی است، تصریح کرد: مسیر درست حوزههای علمیه بر پژوهشهای عمیق استوار است و باید طلبه در مسیر عمیق علمی و تحقیقی پیش برود.
حوزه پاسخگو و پیشگام در تأمین نیازهای دنیای تمدنی
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه امروز شاهد انفجارهای معرفتی در عالم هستیم که حوزه باید به آنها پاسخ دهد، عنوان کرد: جشنواره علامه حلی میگوید حوزه پاسخگو و پیشگام در تأمین نیازهای دنیای تمدنی جدید باید بیش از این حرکت کند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه در تمام نقاط عالم زمینه اندیشههای انقلاب اسلامی وجود دارد، بیان کرد: طرحهای مختلف حوزه، کتاب سال حوزه و جشنواره علامه حلی این هدف بزرگ را نشانه گرفته است.
تشکیل نظام فکری بر پایههای قوی
آیتالله اعرافی با بیان اینکه دانستن این اهداف و تاریخ طلاب را در تمام سختیها مقاوم میکند، اظهار کرد: نظام فکری ما در حوزههای مختلف باید بر پایههای قوی تشکیل شود و خوشبختانه این نگاه در حوزه علمیه قم وجود دارد.
مدیر حوزههای علمیه کشور در پایان تولید و تقریر فکری را مهم و در دنیا تأثیرگذار دانست و آن را رسالت و مأموریت مهم جشنواره علامه حلی(ره) اعلام کرد.
تشکیل شورای پژوهش در مدیریت حوزه علمیه قم
حجتالاسلام والمسلمین حسن ترکاشوند، معاون پژوهش حوزه علمیه قم در این مراسم با اشاره به این که در دوره مدیریت جدید حوزه علمیه قم اتفاقات خوبی رقم خورده است از تشکیل شورای پژوهش خبر داد و گفت: تاکنون مجوز ۴۰ مجله صادر شده است.
معاون پژوهش حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه فعالیتهای پژوهشی در مدارس و مراکز با جدیت دنبال میشود، مطرح کرد: در تلاش هستیم زمینه رشد و ارتقای توان طلاب در عرصه تحقیق و پژوهش فراهم شود.
وی با بیان اینکه یکی از بسترهای رشد جشنواره علامه حلی(ره) است، عنوان کرد: در جشنواره طلاب در کنار کسب دانش، مهارت نیز کسب میکنند.
برگزیده شدن بیش از ۲۳۰ اثر
در این مراسم حجتالاسلام والمسلمین حسین طهماسبی دبیر جشنواره علامه حلی(ره) استان قم گزارشی از دهمین دوره جشنواره استانی ارائه کرد.
وی با اشاره به اینکه حدود ۳ هزار اثر در ۱۰ گروه علمی به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است، خاطرنشان کرد: از این تعداد حدود ۸۰۰ اثر از مدارس علمیه، ۸۰۰ اثر از مراکز تخصصی، هزار اثر از طلاب آزاد، ۲۰۰ اثر از حوزه علمیه خواهران و جامعه الزهرا(س) و ۱۱ اثر از جامعة المصطفی بوده است.
به گفته حجتالاسلام والمسلمین طهماسبی ارزیابی آثار در مرحله اجمالی، تفصیلی اول، تفصیلی دوم و تفصیلی سوم انجام شده است.
دبیر علمی دهمین دوره جشنواره علامه حلی حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه پس از ارزیابی، آثار به شورای علمی جشنواره راه پیدا میکردند، یادآور شد: طبق بررسیهای انجام شده در شورای علمی جشنواره تعداد ۲۳۵ اثر به عنوان آثار ممتاز معرفی شدند که از این تعداد ۱۷ اثر رتبه اول را کسب کردند.